Drone Nasıl Uçurulur?
Son yılların en teknolojik ve en eğlenceli hobilerinden biri olan drone ürünlerine olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Dışarıdan baktığınızda zor hatta korkutucu bile gözükebilir ama biraz bilgi ve biraz zamanla usta bir drone pilotu olmamanız için hiç bir sebep yok. DJI Destek olarak rehber niteliğinde olan yazımızı sizin için derledik.
Drone’unuzu Tanıyın
Her elektronik ürün gibi drone’larda fiyatlarına ve kategorilerine göre ayrılır. Aldığınız ürünün özelliklerini ve kullanım şeklini iyi tanımalısınız. Örneğin giriş ve orta seviye ürünler açık ve rüzgarlı havalarda kullanıma uygun değildir. Başlangıçta buralarda denemeler yapmanız drone’a zarar vermekle sonuçlanabilir. O sebeple başlangıçlar için mutlaka kapalı ve geniş alanlarda pratik yapmalısınız. Ayrıca menzil ve batarya performansını bilmeden uzaklara uçuş denemek de drone’u kaybetme riski doğuracaktır.
Kontrolleri Öğrenin
Piyasadaki drone’lar farklı tiplerde olsalar bile kontrol tipleri hepsinde hemen hemen aynıdır. Kumandada göreceğini üzere 2 adet joystick vardır. Soldaki joystick yükselmeye/alçalmaya yarar ve sağa/sola dönmeye yarar. Sağdaki joystick ise hareketi sağlar yani ileri geri sağa sola gitmenizi sağlar. Onun haricindeki butonlarda her drone için farklı özellikler bulunabilir. Fotoğraf, video, takla atma, geri dönme vs gibi. Bunların tamamı pratikle öğrenilecek yeteneklerdir.
Uçuş Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Pillerin yeterli dolulukta olduğundan emin olun.
- Hava durumunun uçuşa elverişli olduğunu teyit edin.
- Uçuş yapacağınız alanda bir sınırlama olmadığını kontrol edin.
- Kalkış ve iniş sırasında kullanacağınız alanın çok yakınında insan olmadığından emin olun.
Kalkış ve İniş
Drone kullanmanın en önemli noktaları kalkış ve iniş yapmaktır. Bunları iyi yapabiliyorsanız büyük ölçüde bu işi çözdünüz demektir. Kalkıştan önce cihaza kalibrasyon yapmayı unutmayın. Bu, genelde kumandadaki joystick’lerin aşağı çekili halde bir kaç saniye tutulmasıyla yapılır. Kalkışlarda ani yükselmeler yapmayın, evdeyseniz tavana çarpma ihtimali vardır. Sokaktaysanız da elektrik telleri bir risktir. İniş yaparken etrafta insan olmamasına da dikkat edin. Yavaş ve yumuşak iniş ve kalkış yapmalısınız. İnişten sonra bataryaları ve pervane kanatlarını sökerek toplayabilirsiniz.
Havada Seyahat
Havada seyahat alışma gerektiren bir süreçtir, zira drone’un başı neresi arkası neresi ilk etapta kafanız karışabilir. Çoğu drone’un zaten bununla ilgili modları bulunuyor. Alışana kadar zorlu seyahat rotaları çizmeyin, olası bir kaza durumunda drone’a zarar verebilirsiniz. Kullanıma alıştığınızda zaten kolayca sürüş yaptığınızı göreceksiniz.
Daha İyi Bir Uçuş İçin İpuçları
- Uygun fiyatlı drone’lar genellikle daha az giden bataryalarla gelirler, bu ürünlere ek batarya almanızı öneririz.
- İniş ve kalkış yeriniz rastgele değil belirli bir yer olsun.
- Drone’u kullanırken diğer insanların özgürlüğünü kısıtlamayın, kamera çekimi gibi hususlarda maksimum özen göstermelisiniz.
- Bir maceraya veya keşfe çıktığınızda drone’unuzu yeni yerler keşfetmek, önünüzü daha iyi görmek gibi faydalı şeyler için kullanabilirsiniz.
- Acemiyseniz gece uçuşlarından uzak durun.
Yayınlanma Tarihi: 19 Haziran 2021
Düzenlenme Tarihi: 20 Haziran 2021